Dries Uyttenhove: tentoonstelling portretten

Van 9 tot 25 september ’21 in Orelia Residentie Groenhof (Oud-Turnhout)

Kunstenaar Dries Uyttenhove woont in Residentie Groenhof, een groep van assistentie- woningen in Oud-Turnhout. Mensen portretteren, is zijn lang leven. Hij tekent niet alleen zichzelf, maar ook portretten van medebewoners. Ter ere van zijn 80e verjaardag organiseert Residentie Groenhof een tentoonstelling met een selectie van zijn beste werken. De kunstenaar gidst je zelf tijdens een rondleiding op afspraak, op donderdag en vrijdag om 14u en 15u, zaterdag om 10u30.


Dries Uyttenhove groeide op in een gezin met zes kinderen. Vader en moeder hadden een schildersbedrijf met bijhorende winkel. Hij hielp van jongsaf mee in de zaak. Op zijn 15e ging Dries studeren aan Sint-Lukas in Gent. Hij startte een 7-jarige opleiding in de afdeling sierkunsten, met ‘monumentale kunst’ als specialisatie. Na zijn legerdienst ontwierp hij de eerste jaren vooral affiches in de reclamesector. Daarna rolde hij in het onderwijs.


Werken met en voor mensen

Dries Uyttenhove gaf les aan de Academie van Arendonk, de lagere school in Lebbeke en aan het Heilig Graf in Turnhout. Daar gaf hij alle kunstvakken (behalve beeldhouwen) en hij startte er de afdeling etalage op. Honderden leerlingen passeerden in zijn klas. Dries: “De leerlingen zo breed mogelijk opleiden was mijn missie. Hen mee vormen tot ‘goede mensen’ vond ik ook erg belangrijk.” Dries was lang klastitularis van de laatstejaars in het beroepsonderwijs. Hij had bijzondere aandacht voor leerlingen die minder sterk waren of problemen thuis hadden, maar ook voor collega’s met moeilijkheden. Daarom volgde hij via schoolpastoraal de opleiding tot diaken. Die opleiding rondde hij af in 1983. Dries: “Tijdens de opleiding leerde ik ook mezelf beter kennen om er te kunnen zijn voor de mensen rondom mij. De leerlingen uit het beroepsonderwijs helpen om het beste uit zichzelf te halen, dat vind ik zelf mijn grootste verdienste. Ik heb altijd graag en hard gewerkt, heel vaak belangeloos. Maar ik heb er altijd deugd aan beleefd.”


Deze tentoonstelling doet me echt plezier. Het is eigenlijk mijn allereerste solotentoonstelling.

Ik ben vooral blij dat ik dit kan doen voor, met en tussen mijn medebewoners.”

- Dries Uyttenhove, 80 jaar


Dries: “Werken met en voor mensen, dat is toch wel de rode draad in mijn leven. Ik prijs me gelukkig en ben dankbaar dat ik 80 mag worden. Ik woon hier al zes jaar bij Groenhof in Oud-Turnhout. Het was een nieuwe fase in mijn leven als alleenstaande weduwnaar. Ik kan hier in alle rust mijn leven verder uitbouwen, met professionele ondersteuning en begeleiding.”


Portrettekenen, louterend voor kunstenaar én model

Dries Uyttenhove: “Ik heb mij niet bijzonder gespecialiseerd in portret. Maar toen ik hier kwam wonen was dat de meest haalbare discipline gezien de omstandigheden en mijn leeftijd. Mijn stijl is geëvolueerd, ik ben stilaan beter geworden. Maar zelf sta ik daar niet echt bij stil. Ik doe wat ik boeiend vind, dat vind ik het belangrijkste.” En de medebewoners? Zij poseren gewillig. Dries: “Ik heb geen moeite om hen te overtuigen. Na elke sessie van 3u tekenen gaan ze gelukkig terug naar hun woning. Dat is voor mij belangrijk. Ik beleef niet alleen zelf plezier aan de tekensessies, maar het is ook louterend voor mijn model.” Voor hen is het immers een moment van genieten. “We hebben samen een aangenaam gesprek. Het doet me wat denken aan mijn taak als diaken vroeger. Het is vooral luisteren naar de mensen en hen hun verhaal laten doen, uiteraard met de garantie dat niks doorverteld wordt. Het is fijn om samen in het moment gelukkig te zijn. Het is een uitdaging, zowel voor mij als voor mijn model, het is vaak hun eerste portret ooit waarvoor ze model staan. Weet je, op onze leeftijd heeft het leven nog iets te bieden hoor!”


Reserveer je persoonlijke rondleiding: bel 014 76 20 00 of mail naar groenhof@orelia.be.


Orelia Residentie Groenhof

Steenweg op Mol 156-160

2360 Oud-Turnhout

E-mail: groenhof@orelia.be

Tel: 014 76 20 00

1/6