top of page

Residenten van Orelia Keiheuvel (Balen) openen feestelijk hun nieuwe beleeftuin

Balen, 29 juni ’21De nieuwe beleeftuin voor de woonzorgcampus Orelia Keiheuvel is klaar. Dinsdag 29/6 werd de tuin feestelijk geopend. Er werd een lintje doorgeknipt en de residenten klonken met een glaasje bubbels op de nieuwe tuin. Daarna konden ze kennismaken met de verschillende elementen die de tuin rijk is. Het samenzijn in de natuur doet de senioren duidelijk deugd.


Beleeftuin rusthuis Mol - Orelia Keiheuvel

De voorbije maanden vormde Orelia Keiheuvel haar tuin om naar een natuurlijke tuin met heidevegetatie en een wandelpad. Het is een beleeftuin die de zintuigen prikkelt. Hij stimuleert jong en oud om actief deel te nemen. Er zijn niet alleen moestuinbakken, klouterstammen voor kinderen, een petanquebaan… maar ook een blotevoetenpad. Je kan er zelfs experimenteren met geluid in het klankenwoud. Ook de natuur vaart wel bij deze nieuw aangelegde tuin. De biodiversiteit in de tuin wordt gestimuleerd door hem te verschralen en te kiezen voor streekeigen begroeiing, bomen & dennen. Vic & Josefien wonen al sinds 2015 bij Orelia Keiheuvel. Zij hadden de eer om samen het lintje door te knippen. Ze genieten van hun dagelijkse wandeling door de tuin en af en toe van een potje petanque.


Britt Kerkhofs, directeur van Orelia Keiheuvel: «We vinden het erg belangrijk om de levenskwaliteit van onze bewoners positief te beïnvloeden en hen een zinvolle dagbesteding te bieden. Door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren, hebben zij een fijne bezigheid. Het samenzijn in de natuur heeft een positieve invloed op de gezondheid. De tuin is ook zinvol voor mensen met dementie. Zintuiglijke waarneming is vaak de enige manier om te ervaren, zo worden ze zich bewust van de wereld om zich heen.”

Opening beleeftuin woonzorgcentrum Mol - Orelia Keiheuvel

De gemeente Balen en Orelia Keiheuvel sloegen voor het project ‘Natuur in je buurt’ de handen in elkaar. Ze worden daarvoor financieel ondersteund door subsidies van de Vlaamse overheid. De gemeente Balen neemt de verharding van het achterliggende wandelpad van het natuurdomein de Keiheuvel voor haar rekening, dit deel van het project wordt later dit jaar uitgevoerd. Woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel nam de heraanleg van de tuin van de site voor haar rekening. Groenonderhoud gebeurt door Lidwina vzw, een organisatie die mensen met een arbeidshandicap een aangepaste en lonende beroepsactiviteit biedt.


Speciale dank gaat uit naar tuinaannemer Koen Janssens voor de creatie van de belevingselementen en de moestuinbakken en naar Guy Vernelen die het klankenwoud vorm gaf.


Beleeftuin bij assistentiewoningen Mol - Orelia Keiheuvel

Comentários


bottom of page