top of page

Gemeente Balen en Orelia Keiheuvel maken natuurdomein toegankelijk voor ouderen.


Vlaamse overheid subsidieert project ‘Natuur in je buurt’.


Balen, 16 december ’20 Eerder deze maand werd gestart aan de uitvoering van het project ‘Natuur in je buurt’. Daarmee wordt het wandelpad achter woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel in Balen toegankelijk voor rolstoelgebruikers en wordt natuurdomein Keiheuvel aangesloten op de tuin van het centrum. De tuin zelf krijgt ook een metamorfose. Hij wordt omgevormd tot een natuurlijke tuin met belevingselementen als een blote voetenpad, moestuinbakken, klouterstammen voor kinderen…


De bewoners van het woonzorgcentrum hebben vandaag al van een mooi uitzicht op het natuurgebied de Keiheuvel. Velen van hen spendeerden er hun jeugd. Helaas is het domein voor ouderen vandaag te weinig toegankelijk. Door daar wat aan te doen, zullen zij vanaf het voorjaar van 2021 de natuur opnieuw van dichtbij kunnen beleven. Enerzijds wordt de komende maanden een verhard rolstoeltoegankelijk pad van 1,3km aangelegd. Het loopt vanaf de toegang aan de Kapelstraat en maakt een lus. Er worden ook banken langs het pad voorzien om wat te rusten of te picknicken. Anderzijds vormt Orelia Keiheuvel de huidige tuin om naar een natuurlijke tuin met heidevegetatie en een wandelpad. Het wordt een beleeftuin waar de zintuigen geactiveerd worden. Denk daarbij aan een blote voetenpad, moestuinbakken, klouterstammen voor kinderen… De biodiversiteit wordt gestimuleerd door de tuin te verschralen en te kiezen voor streekeigen begroeiing, bomen & dennen. Ook de wadi (een plek waar water rustig in de bodem kan sijpelen) in de tuin zal daarbij helpen. De waterkwaliteit is er uitstekend en het water kan het leefgebied vormen van verschillende zeldzame vissoorten of de bronlibel en bosbeekjuffer.


Britt Kerkhofs, directeur Orelia Keiheuvel: «We vinden het erg belangrijk om de levenskwaliteit van onze bewoners positief te beïnvloeden en hen een zinvolle dagbesteding te bieden. Door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren, creëer je een fijne en nuttige bezigheid. Het samenzijn in de natuur van onze residenten met hun familie of onze medewerkers zal een positieve invloed hebben op de gezondheid.”


De gemeente Balen en Orelia Keiheuvel slaan voor dit project de handen in elkaar, financieel ondersteund door subsidies van de Vlaamse overheid. De gemeente Balen neemt de verharding van het wandelpad voor haar rekening. Woonzorgcentrum Orelia Keiheuvel zorgt voor de heraanleg van de tuin van de site. Voor groenonderhoud doet Orelia Keiheuvel beroep op Lidwina vzw, een organisatie die mensen met een arbeidshandicap een aangepaste en lonende beroepsactiviteit biedt.


Comments


bottom of page