top of page

Nieuwbouw voor woonzorgcentra Orelia Iris en Ascot

Gloednieuw woonzorgcentrum voor Strombeek-Bever klaar in 2022.


Grimbergen – 8 maart 21 - Aan de Oude Mechelsestraat in Strombeek-Bever bouwt Orelia binnenkort een nieuwe woonzorgcampus die de huidige woonzorgcentra Ascot en Iris zal vervangen. Het nieuwbouw woonzorgcentrum zal eind 2022 plaats bieden aan 82 residenten. In de loop van de komende weken kunnen residenten en medewerkers een nieuwe naam voor het centrum indienen.


Grégory Cherpion, directeur van beide sites: “De woonzorgcentra Ascot en Iris werden respectievelijk in 2018 en 2017 overgenomen door Orelia. Er waren bij de overname heel wat werkpunten die ondertussen stuk voor stuk zijn weggewerkt. Dankzij de nieuwbouw kunnen eind 2022 ook de minpunten voor de infrastructuur van de beide huizen doorstreept worden. Ascot en Iris krijgen een nieuwe locatie, maar zullen nog altijd dezelfde warme huiselijke sfeer bieden. Omdat een nieuwbouw ook een nieuwe naam verdient, hebben we aan onze medewerkers en bewoners gevraagd om een mooie nieuwe naam te bedenken.”


Nieuwbouw woonzorgcentrum

De nieuwe campus telt 78 woonzorgkamers met badkamer, daarbij ook enkele kamers voor koppels. Het woonzorgcentrum is onderverdeeld in verschillende kleine afdelingen. Elke afdeling heeft een woonkamer met eet- en zitruimte en een open keuken. Verder zal de campus heel wat faciliteiten bieden. Zo komt er een mooie aangelegde tuin, een kiné-ruimte, een cafetaria met terras, een kapsalon, een polyvalente ruimte… Het woonzorgcentrum wordt ook voorzien van een beschermde afdeling met een veilige dwaaltuin voor mensen met dementie.


Energiezuinig en innovatief bouwen

De nieuwbouw integreert een aantal innovatieve technieken, zoals bijvoorbeeld Aperi, de nieuwste generatie zorgoproep- en communicatiesystemen. En omdat het aangenamer is om zelf de temperatuur in je kamer te bepalen, zal de verwarming in elke woonzorgkamer afzonderlijk aangestuurd kunnen worden met een eigen thermostaat. Ook op vlak van energiezuinig bouwen, laat dit woonzorgcentrum zich niet onbetuigd. Zo wordt er geïnvesteerd in zonnepanelen, is er automatische daglichtsturing (op elk moment de geschikte hoeveelheid licht) en regenwaterrecuperatie (van het dak en de parking) voor de schoonmaak en het doorspoelen van de toiletten. De planten in de tuin zullen niet verdorren, daarvoor wordt druppelbevloeiing voorzien.


Ontwerp in functie van de omgeving

De nieuwe campus ligt op de hoek van de Oude Mechelsestraat en de Villegas de Clercampsstraat. Het gebouw is ontworpen in functie van zijn omgeving en wordt opgetrokken rond een binnenplein waardoor er veel licht naar binnen valt. Leuk om weten, de woonzorgcampus zal de vormgeving van de voorgevel van het huidige herenhuis op deze locatie integreren in de nieuwbouw. Net als alle andere woonzorgcampussen van Orelia heeft ook deze een toegankelijk ontwerp. Het bevordert de interactie tussen de residenten en het leven in de buurt op een positieve manier. Voor wie zich zorgen zou maken over de parkeerruimte in de straat, medewerkers en bezoekers kunnen ondergronds parkeren.


Comments


bottom of page