top of page

Belevingstuin voor Orelia Puthof

Op zondag 3 juli 2022 werd bij de woonzorgcampus Orelia Puthof in Borgloon de gloednieuwe belevingstuin geopend. De tuin werd gerealiseerd met ondersteuning door ‘Natuur in je buurt’, een project van de Vlaamse overheid. Het doel is om de natuur te beschermen en duurzaam te ontwikkelen, maar ook om meer leven te brengen in en rond het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen.

orelia-woonzorgcentra-blog-belevingstuin-orelia-puthof.jpg

Een tuin waar je heel wat beleeft

De tuin van Orelia Puthof werd zo ingericht dat er heel wat te ontdekken valt. Zo is er een pluktuintje, er staan moestuinbakken, picknickbanken, we hebben konijntjes, een waslijn, een buitenklasje, een petanquebaan, voederplankjes voor vogels, een wadi, een kudde schapen houdt regelmatig het gras kort…” zegt Jennifer Claessen, directeur van Orelia Puthof: “Enerzijds willen we met dit project de natuur beschermen en duurzaam ontwikkelen, anderzijds zal de nieuwe tuin ook de woon- en leefkwaliteit van de bewoners van de woonzorgcampus verbeteren. Zo kunnen zij weer deel uitmaken van de natuur en de natuur beleven in plaats van er enkel op afstand naar te kijken.”

 

Heilzame werking van de natuur

Mensen met dementie zijn steeds minder gevoelig voor taal. Maar ze kunnen wel zintuigelijke prikkels ervaren. Bezoekers van de tuin zullen geprikkeld worden en kunnen ruiken, voelen, proeven… De natuur heeft een heilzame werking. De streekeigen fruitbomen zorgen voor schaduw, seizoensbeleving én voor vruchten. Fruitbomen trekken voortdurend vogels aan, ook dat zal voor extra leven in de tuin zorgen. 30% van het oppervlak van de tuin laten we uitgroeien en bloeien zodat insecten voedsel en nestgelegenheid blijven vinden op het terrein. Een kudde schapen zal regelmatig bijdragen aan het natuurlijk onderhoud door de daarvoor voorziene stroken te begrazen.

 

Een leuke bezigheid

Jennifer Claessen: “Op bezoek gaan in een woonzorgcentrum, daar kan je al eens tegen op zien. Want wat doe of vertel je de hele tijd? De tuin brengt ook daar een oplossing. Hij creëert een fijne invulling van bezoekmomenten van familie en vrienden. Het samenzijn in de natuur zorgt ervoor dat je je beter voelt. Ook kinderen zullen plezier beleven aan de tuin, dat biedt extra mogelijkheden voor interactie tussen de verschillende generaties. Zo werd in de lus van het wandelpad zelfs een buitenklasje onder een fruitboom voorzien.”

 

Eindeloos vergezicht

Goed om weten, deze tuin heeft nog een extra troef! Van op het uitkijkpunt boven op de linkervleugel van het gebouw, heb je een mooi vergezicht over de omgeving.

bottom of page